tiistai 29. maaliskuuta 2011

Kulttuuria yli rajojen..

Kun sanotaan sana "tatuointi" monen mielessä tämä kulttuuri rinnastetaan vain ja ainostaan tatuoimiseen. Tatuointikulttuuri on suuri ympyrä. Kuten joka alalla, kuuluu tatuointikulttuuriin paljon muutakin, kuin vain kuvia ja lävistyksiä. Tatuoinnit ja siihen liittyvään kulttuuriin pääsee paremmin sisälle, kun poikkeat alan tapahtumissa. Vaikka kaikki tapahtumat keskittyvät tatuoimiseen, kuvien tekotapoihin ja niiden tyylisuuntiin ja tekniikoihin, historiaan ja nykyhetkeen, löytyy sen ympäriltä paljon muutakin mielenkiintoista. Ja totta kai nämä muut oheistapahtumat sekä aktiviteetit joko suoranaisesti liittyvät alaan tai sivuavat luoden "täydellisen" kehän kaikkine mielenkiintoisine tapahtumineen, vaatteineen, glamouriin ja aatteineen.

----------- Ennen -----------

Tatuoinnit ovat alkuperältään olleet, jos mietimme niiden todellista tarkoitusta ja syntyä, enemmän kuin esteettisiä ilmaisukeinoja. Niihin on liittynyt suurempi kokonaisuus, joka syntyi ihmisen elämästä ja kuvien merkityksestä. Ne ovat kuvastaneet elämää, hyvinvointia ja järjestystä. Varhaiseen tatuointikulttuuriin on liitetty sana magia, ihmisen eri elämänvaiheisiin liittyviä riittejä.
Katsoessani nyt kulttuuria, voin nähdä miten se on muovautunut nykyiseen ajattelutapaan sopivaksi, tyydyttääkseen nykyisiä tarpeita ja luoden ympärille paljon erilaisia suuntia ja elämäntapoja. Vaikka perimmäinen syntytarkoitus elää kulttuurin taustalla vahvana, ovat aikojen saatossa ajattelutavat muuttuneet, on tatuoinnit ja sen kulttuuri kohdannut vastoinkäymisiä ja niin kuin missä kulttuurisuunnassa tahansa, voidaan se edelleen rinnastaa myös negatiivisiin ajatuksiin.

Tatuointikulttuuri on siis levittänyt vaikutteensa muuallekin, kuin ihon koristamiseen. Rinnalle on tullut niin muoti kuin viihde. Hyvänä esimerkkinä voisin mainita Don Ed Hardy, joka vahvana vaikuttajana on tuonut tatuoinnit vaatemallistoonsa. Ja onnistunut siinä todella hyvin. Viihteen saralla, vai urheilun, on yhä kasvavassa määrin suosiotaan nostanut Roller Derby, joka varsinkin naisten saralla on lyönyt itsensä läpi. Ehkä ei Suomessa, vielä, mutta rajojen ulkopuolella. Vaikka tällä harrastuksella ei suoranaisesti ole niinkän tekemistä tatuointien kanssa, löytyy sieltä mm. vaatteet, tyylit sekä totta kai tatuoinnit iholla sekä asenne!

Toinen vahva kulttuurisuunta on Burlesque (ja tämähän aivan oma mielipide). Tällä taiteen tyylisuunnalla on pitkät historialliset juuret, mutta uskon, että yhä enemmän ja enemmän tämäkin kulttuuri ottaa vaikutteita tatuointikulttuurista - ja toisin päin.


" Burlesque is a literary, dramatic or musical work intended to cause laughter by caricaturing the manner or spirit of serious works, or by ludicrous treatment of their subjects. The word derives from the Italian burlesco, which itself derives from the Italian burla – a joke, ridicule or mockery." lähde: wikipedia.

Se miten jokainen meistä tämän kulttuurin näkee, on henkilökohtainen. Joku saattaa pitää tatuointikulttuuria yhä enemmän massainnostuksena ja tuntee, että tatuoinneista hitaasti mutta varmasti katoaa persoonallinen tyyli. Ja osittain näin onkin. Tatuointien parantaessa mainettaan yhä enemmän ihmiset tahtovat kuvia itseensä. Mutta pitää muistaa, vaikka jokaisella vastaantulevalla kuva oliskin, ovat ne täysin henkilökohtaisia ja niihin liittyy aina oma tarina. Todellisuutta kuitenin on se, että tatuoinnit ovat tulleet jäädäkseen, mutta meillä ihmisillä on valta tehdä tästä kulttuurista sellainen, millainen se vuosikymmenien jälkeen tulee olemaan. Ja vaikuttamaan myös siihen, mitä kaikkea tämän kulttuurin ympäriltä tulemme vielä löytämään. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti