perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kaltereiden takaa - Vankilatatuoinnit.

Historiaa.

Käsite "vankilatatuointi" ei ole uusi vaan näitä tatuointeja on todistettavasti löydetty jo muinaisen Egyptin ajoilta. Tuollon vangille tatuoitiin usein "king (kuningas) tai pyramid (pyramidi). Ne kuvastivat vangin sosiaalista asemaa vankilassa, heidän vaarallisuutta sekä sitä, että usein he olivat arvostettuja muiden vankien keskuudessa. He olivat ajattelijoita. Yleisesti vankilatatuointeja voidaan löytää myös Iso-Britanniasta sekä Venäjältä USA:n lisäksi. Yli 50 vuoden ajan ovat näitä tatuointeja ottaneet ja yhä edelleen se kuuluu vankilakulttuuriin. Aikojen alusta osa kuvista ovat jengitatuointeja, joihin on liitytty vankilassa, sitä ennen tai sen jälkeen. Ne ovat tietynlaisia ja ne löytyvät ihmisen tietystä paikkaa. Jengitatuoinnit ovat niitä kuvia, joita jokainen valtavirtalainen ei saa ottaa. Tai saa, mutta niillä ei ole merkitystä eikä sitä oikeaa sanomaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jengitatuointeja ei moni tatuoitsija suostukaan tekemään ilman, että kuvan ottaja todistaa kuuluvuuden kyseiseen jengiin.

Ennen, nyt ja jälkeen.

Kävelee keski-ikäinen mies sinua vastaan kadulla. On hänen silmäkulmaansa tatuoitu kyynel ja kyynärpäätä koristaa hämähäkinseitti. Vaikka tatuoinnit ovat nykyään suosittu koriste ihmisten iholla, on vankilatatuoinnit itse henkilölle enemmän tarkoitus kuin koriste. Ne kertovat elämästä ja heidän historiastaan. Vankilatatuoinnit ovat aina kuuluneet siihen kulttuuriin ja tulevat aina kuulumaan vankien elämään. Moni ei tiedä, mitä kaikkea kuvat kertovat heidän menneisyydestä ja historiasta - useimmile ne viestittävät vain jotakin pahaa ja ihmiset eivät ymmärrä, että jotkin asiat ovat vain muistoja iholla. Toisilla kuvat ovat tuoreita, toisille ne ovat todiste menneestä ajasta ja eletystä elämästä laitakadulla.

Vankilatatuoinneista on vaikea puhua silloin, kun itse ei siihen kulttuuriin ole päässyt konkreettisesti tutustumaan. On luettava kirjoitettuun sanaan ja uskottava, että tarinat ovat todellisia ja puhuttua, oikean vangin kertomaa. Vankilatatuoinnit, vaikka ei ihan heti uskoisi, on tapa, joka on kaikesta huolimatta (ainakin Suomessa) vielä kiellettyä. Vaikka tätä kulttuura ei vankiloissa sallita, on sitä vaikea kitkeä poiskaan. Osa vankiloista ottaakin kielteisen kannan, vaikka vankiloissa hiljaa todetaan, että hygienia ja laatu kärsivät kotitekoisten koneiden ja tapojen kautta. Puhtaiden neulojen kautta hygienia parantuisi. Tatuointeja kuitenkin on aina tehty ja niitä tullaan aina tekemään.

Ennen vanhaa kuvilla on ollut suora merkitys tiettyyn asiaan. Mm. kyynel ( ja niiden määärä ) on kertonut henkirikoksesta, mutta nykyään se saattaa kuvastaa myös tuskaa, ahdistusta eikä niinkään tappoa/ henkirikosta. Merkitykset muuttuvat kulttuurin ja ajan mukana, aivan kuten normaalissa yhteiskunnassakin asenteet ja merkitykset muuttuvat tatuointikulttuurissa. Ei siis ole enää yksiselitteistä, mitä kuva merkitsee ottajalleen ja mitä sen taustalla on, jos ei sitä ole kerrottu. Samoin vankilatatuointien liveä suosioonnousu valtavirran (mainstream) keskuudessa omasta mielestäni lannistaa tuota omaa kulttuurihaaraansa. Todellisuudessa vankilatatuointi ei ole pelkästään mikään ihon koriste, eikä se sitä saisikaan olla, vaan se kertoo omaa tarinaa. Silti, yhä useampi tatuoi ihoonsa suoraan vankilatatuointikategoriaan kuuluvia kuvia ilman, että niillä on aito tarkoitus.

Alta löytyy murto-osa tatuoinneista ja niiden merkityksistä. Niitä löydät lisää internetistä ja niiden merkityksiä. Samoin netistä löytyy myös tosielämän tarinoita ja kuvia, joita kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa.

Clock faces without hands.......................Doing time
Tombstones with numbers on them...............The years they were inside
Tombstones with numbers and RIP..................Mourning the death of a friend
Spider or cobb webs on elbows or shoulders.........Doing time
Eight balls............................Behind the eight ball or bad luck
One laughing face, one crying face.......Play now, pay later/my happy life, my sad life
SWP................................Supreme white power
Peckerwood............................White pride ( males )
Featherwood...........................White pride ( females )
Viking themes...........................Common Caucasian tat
Granite block walls................Time in Old Folsom Prison
100 % pure........................Pure white or anglo
Cell window with sun or bird showing............Waiting to get out
Face of female crying............Has someone on the outside waiting
Prison block wall with bricks falling outward.........Inside wanting to get out

Suosittelen lukemaan aiheesta tehdyn opinnäytetyön! Katso alta löytyvä info ja linkki sivuille!

Kaltereiden takana, ikuisesti iholla : Vankilatatuoinnit Suomessa
(c) Tittonen, Taru Tuulia, 2010


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti