keskiviikko 10. elokuuta 2011

Street Art! Awesomeness!

Rakkaus taiteeseen ja maailman värittämiseen näkyy nyt muutenkin kuin pieninä väriläiskinä ihoillamme ja maukkaine kuvioine paitojemme etuosissa. Kauan katukuvaa koristaneet graffitit ovat saaneet vierelleen tuota taidemuotoa hipovaa ammattilaisuutta, joskin graffitteja "sivistyksekkäämpiä", jos niin voi sanoa, katutaiteen. "Street Art" aka. katutaiteeseen ihmiset ajaa rakkaus ilmaisemaan itseään, luomaan jotakin kaunista ja uskon, että myös näyttää ihmisille, kuinka karusta ja suuresta elementistä saadaan kaunis ja eloon heräävä pala jotakin unenomaista. Listaan alle kuvia, jota omasta mielestäni kuvaavat tätä taiteenmuotoa hyvin. Vaikka puheessa käytetäänkin yleisesti "Street Art" muotoa en halua, että nämä mestariteokset sekoitetaan graffitteihin. Toivottavasti lukijoidenkin silmiä viehättää ja näette, että syksyisen ja harmaan asfaltin sisälle saattaa piiloutua pala jotakin kaunista. Kunhan joku sen vain osaa esiin tuoda. 

---
Lego Graffitti
Street Art, johtuen rinnastuksesta graffitteihin, voidaan toteuttaa muullakin tavalla kuin perinteisillä paukkupulloilla, jotka toisaalta ovat se mainstream! Nimeä hämäämällä katutaidetta voidaan löytää seiniltä, katosta, mihin ikinä ihminen pääsee ja mihin voidaan jotakin kiinnittää, maalata tai muuten väreillä tai esineillä rakentaa jotakin taidetta. Maassa, ilmassa, veden alla (James Bond konsanaan). Vaikka, kuten mainitsin paukkupullot ovat se suosituin, voidaan katutaidetta tehdä myös esineillä ja tavaroilla. Esimerkiksi lego -palikoin korvatut talon rappeutuneet kulmat, lego -vesiputoukset ja niin edelleen. Samoin kuin taiteessa yleensä, rajana on vain taivas, vaikka sekään ei enää riitä luovuuden lähteille. Se missä todellinen raja menee, löytyy oman pään sisältä. Niin tässätaiteen muodossa, kuin oikeassa elämässäkin.
Artisteja alalla:

Above, Jef Aérosol, Banksy, Ivana von Zwettler, Mat Benote, BLU, Cartrain, Ces53, Dan Witz, D*Face, Tod Hanson, Invader, Michael Kirby, Neck Face, Vhils, Os Gemeos, Swoon, Twist, ja 108 muuta ovat  saaneet saavuttettua myös julkista arvostusta niin museoissa kuin eri gallerioissa. Samoin heidän töitään arvostetaan kadulta löytyviltä taideteoksilta. Vaikka katutaide ja sen muoto lähteekin sydämestä ja halusta luoda jotakin uutta ja ajatuksia herättävää, löytyy siitäkin "commercial" siis markkina-alueiden valtaama puoli. Siksi ei ole epätavallista, että arvostettujen taiteilijoiden taidetta nähdään nykyään mainoksissa, eri yritysten markkinoinnissa tai heidän omissa yrityksissä ja taidemallistoissa.  (Osittainen lähde: wikipedia, linkit wikipedia)

Mutta lyhyesti virsi kaunis: ENJOY!



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti