torstai 28. huhtikuuta 2011


Tatuointeihin on aina liittynyt/ liittynyt uskonnollinen tausta. Historiasta voidaan löytää sekä suoria että epäsuoria viittauksia tatuointien uskonnolliseen tarkoitusperään. Silti vaikka tatuointeihin liitettiin uskonnollisuus, on nekin olleet aikansa epäsuosion kohteena. 300-luvulla tatuoinnit kiellettiin kokonaan Keisari Konstantinuksen määräämänä.

Pitkän kieltokauden jälkeen, tatuoinnit tulivat takaisin Eurooppaan kristittyjen ristiretkeläisten myötä 1200-luvulla. Ristiretkeläisten mukanaan tuoma uskonnollisten tatuointien suosio kasvoi 1600- ja 1700-luvuilla. Lopullisesti tatuoinnit löydettiin suurten löytöretkien aikaan, jolloin merellä seilaavat merimiehet innostuivat ottamaan alkuasukkailta tatuointeja.

Kun puhutaan tatuoinneista ja uskonnosta, käsittääkseni varsinaisesti uskonto ei tatuointeja kiellä, tietääkseni. Se, että raamattu ja muut uskonnot, riippuen uskonnosta, kehon koristeet eivät vasinaisesti mukaile mm. raamatun oppeja, jossa korostetaan ihmisen olemusta sellaisena kuin jumala on sen luonut. Arabien kulttuurissa taas löytyy sääntöjä / oppeja, joissa puhutaan mm. oikean ja vasemman käden merkityksestä.
Vasen käsi edustaa myös vasemmankäden polkua. Ehkä siksi eettisyyteen pyrkivä laittaa pyhän tavun (esim. om-tavu) vain oikealle puolelle. Oikea-vasen asetelma on muuten raamatussakin. " Istuu oikealla puolella " jne..

Aivojen oikea aivopuoilisko edustaa muuten " jumalallista " kokonaisuuksia hahmottavaa ihmistä. Oikea puoli tajuaa yhteyden, vasen puoli luokittelee, erottelee ja kommunikoi kielellisesti.

Tatuoinnit ja uskonto ja niiden vertaaminen "onko oikein ottaa tatuointia", edes uskonnolista kuvaa, riippuu täysin omasta näkökulmasta ja siitä miten uskontoa luetaan. Mm. raamatussa ei kielletä tatuointien ottamista, mutta kuten jokainen osaa arvata kieltää raamattu muokkaamasta Luojan luomaa kehoa. Entä jos kuva on uskonnollinen? Raamattuhan kieltää myös "lihan tuijotuksen", joten sanan välittäminen kehon kautta olisi oppien mukaan kiellettyä. Jos aihe kiinnostaa googlen palvelua käyttämällä löytyy aiheesta lisää niin suomeksi kuin englanniksi (ja monilla muillakin kielillä).












1 kommentti:

  1. Itseasiassa raamattu kieltää suoraan tatuoinnit
    ”Älkää vainajaa surressanne viillelkö itseänne älkääkä tatuoiko mitään merkkejä ihoonne. Minä olen Herra” (3. Moos. 19:28)

    VastaaPoista