Sivut

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kevät, kesä, syksy ja talvi. Milloin varaan ajan?

Kesän varma merkki on T-paidat ja shortsit. Lyhyet hameet ja topit. Itselleni kesä tarkoittaa myös hienoja tatuointeja mitä erilaisissa kehon paikoissa, jotka talven jäljiltä näkevät taas auringon lämpimän valon. Samoin kun tatuoinnit ilmestyvät katukuvaan alkaa oman kukkaron nyörit aueta ja alkaa pohtia joko sitä sitten ensimäistä tai seuraavaa kuvaa ottaisi.

"
Question:

What is the best time of year to get a tattoo?

Answer:

Although you can get a tattoo any time of the year, your skin gets a lot more abuse during the summer with swimming, tanning and just being exposed to the elements more. Winter time is really the best season to get a tattoo.
 "

Usein kuulee kommentteja siitä, ettei kesällä saisi ottaa kuvaa. Kritiikkiä ettei kesällä otettu tatuointi parane niin hyvin, kuin esimerkiksi talvella. Yleisin kysymys taitaa olla kesäkuvaa ajatellessa "Tulehtuuko kuva kesällä helpommin ja onko silloin siis tatuointia turvallista ottaa?". Kaikesta huolimatta kesä on tatuointialalla ehdottomasti sesonkiaikaa. Se alkaa ensimmäisistä lämpimistä keleistä ja päättyy siihen kunnes noudetaan ullakon kätköistä viime talven vaatteet takaisin tuvan puolelle. Suosituimmissa paikoissa kesä on yleensä buukattu täyteen tai jos studio on ns. "ilman ajanvarausta" saatat joutua odottamaan useita tunteja, jopa päiviä. Ja silti harvoin kuulet kaduilla, että jonkun jäseniä olisi jouduttu amputoimaan tai että olisi jouduttu harkitsemaan ihosiirtoa afrikkalaiselta kiipeilijäapinalta. Tärkein kaikista, oli se kesä tai talvi, on tatuoinnin hyvä hoito, samoin merkittävänä tekijänä tulee oman yleiskunnon hoitaminen. Tatuointi voi tulehtua niin kesällä kuin talvella, huonosti hoidettuna se ei katso vuoden aikaa.

Mutta mutta.. Kesä, hiekka ja kärpäset. Pari bisseä ja rannalle. Totta kai kesällä tatuointiin kohdistuu enemmän niitä "häiriötekijöitä" joita esimerkiksi talvella ei  tatuointiin kohdistu. Aurinko ja vaarana tatuoinnin palaminen on ehkä yleisin syy tatuoinnin joko tulehtumiseen tai kuvan värien heikkenemiseen (siis palaminen aiheuttaa värien haalistumisen, tulehtuminen saattaa tehdä isompaakin tuhoa). Samoin hikoilu ja liiallinen rasvankäyttö (siis tatuointi ei pääse hengittämään) ovat riesana koko kesän ajan. Jos tatuoitava muistaa suojata kuvansa auringolta kokonaan ainakin sen kuukauden ajan, tämän jälkeen käyttää korkeakertoimista aurinkorasvaa, ja muutenkin huolehtia niin kuin avohaavasta yleensäkin, mieluiten koko kesän ajan! Suojaahan aurinkorasva uv-steilyltä ja ihosyövältä. Huuhtele tarpeeksi usein haalealla vedellä, älä ui/sauno kännissä tai selvin päin, älä raavi, suojaa suoralta auringonpaisteelta ja muutenkin pidä huoli omasta yleiskunnosta. Kun otat selkääsi ison kotkan en siis suosittele kirmailemaan rantahiekalla ilman paitaa tai makaamaan paikallisen lavatanssien jälkeen silmät turvonneena pihanurmella. Kuvan parantuminen lähtee asiakkaan motivaatiosta ja siitä, kuinka paljon jaksaa antaa vaivaa sen hoitamiseen. Silti liika hyysääminenkin on pahasta, joten maalaisjärki käteen..

Kesällä toisaalta kuvan tekemistä saattavat vaikeuttaa myös studio-olosuhteet. Kuuma studio, ja vaikka olisikin ilmastointi, ei tilat koskaan pysy tasaisen viileänä varsinkin kun liikkeen ovia avataan ja suljetaan. Jos artisti käyttää tuulettimia, vaikeuttavat ne kuvan tekoa tai siis kuvan tekijään. Samoin jokainen ymmärtää miten kuuma ilma vaikuttaa ihmiskehoon, mieleen ja virkeystilaan. Mutta älä huoli, artisti kyllä tietää itse, milloin hän kuvaa voi tehdä, milloin ei.

Nyt jokaisen pieneen päähän tulee tietysti mieleen pitäisikö minun perua varaamani aika. Muistakaa, että vaikka kesällä onkin paljon haittatekijöitä, löytyy niitä myös talvesta. Ainakin Suomessa moni meistä sairastaa flunssaa tai nuhaa, löytyy kuumetta ja muita vilustumisen oireta, bakteereja ja muita pieniä mönkiäisiä. Kaikki nämä, jotka rasittavat perusimmuniteettia, vaikeuttavat myös tatuoinnin parantumista, koska usein keho suojaa ensimmäisenä niitä tärkeitä elintoimintoja ja elimiä. (Minun elimistö tosin siis aloittaisi tatuoinneista..) Samoin artisti ei varmasti pidä ajatuksesta, jos tuot vaikkapa flunssabakteereja liiketilaan, jossa tartuntavaara on iso ja paikat pidetään tarkasti puhtaina. Mutta näistäkin pääsee helposti yli: Hoida sairautesi kunnolla, syö vitamiineja äläkä ota kuvaa kipeänä, oli se sitten flunssa tai kuume.

Otit siis kuvan kesällä tai talvella nyrkkisääntöjä pidän itse: Huolehdi omasta peruskunnosta, jotta keho jaksaa hoitaa kuvasi nopeasti kuntoon sekä hoida tatuointia oikeaoppisesta kunkin vuodenajan hoitosuositusten mukaan. Usko tai älä, mutta voit aina kysyä artistiltasi neuvoa, oli kysymys tyhmä tai ei. Joten parempi kysyä (ja tuntea itsensä ehkä tyhmäksi) kuin katua ja pilata hieno kuva huonolla hoidolla!

joten oli kesä tai talvi, satoi tai paistoi varatkaa
ihmiset hyvät niitä aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti