Sivut

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Tatuointiprosessi - Suunnitelmasta jälkihoitoon.

Tatuointiprosessi on pitkä ja yksityiskohtainen. Tatuointia ottava ensikertalainen tai muu harrastelija ei voi tietää kaikkia tekijöitä, jotka alkavat jo kuvan sunnittelusta. Miten kivuliasta se on, kuinka paljon se maksaa, kuinka suuren kuvan he haluavat, tai edes jotain niin yksinkertaista kuin, millaisen tatuoinnin tai tyylin he kuvassaan tulevan esille. Tatuointi prosessi on pitkä, joka edellyttää suurta kärsivällisyyttä ja 100% varmuutta ottaa kuva, joka on ikuinen. Tatuoinnit voivat (ovat) olla upeita ja kauniita, mutta jos kuvan ottaja ei noudata hoito-ohjeita, ne voivat kääntyä rumiksi ja vastenmielisiksi hyvin nopeasti. Samoin on aina olemassa terveysriski. Asiakkaan prosessi alkaa kotisohvalta: Tarvitsee miettiä millainen kuva tai tyyli, miten valita taiteilija, ja monia muita tekijöitä, jotka määräävät, miltä tatuointi näyttää valmiina ja miltä se näyttää jälkihoidon jälkeen. Tatuointi prosessi on täynnä myös tuntemattomia tekijöitä, jotka voidaan nähdä vasta saatuaan ensimmäisen tatuoinnin iholleen. Tatuointi saattaa olla kauhea ja ehkä vihaat sitä, muste saattaa aiheuttaa sinulle allergisen reaktion, saatat menettää työsi, perheesi voi julistaa pannaan, ja mikä tärkeintä, kun mietit näitä asioita muista, että se on pysyvä!

Idea, lähtee siitä, kun alat miettimään, minkä tyylisen kuvan sinä haluaisit tai onko sinulla jokin kuva tai asia, ehkä teksti, jolla on muukin tarkoitus kuin vain saada tatuointi. Yleisesti tatuointien takaa löytyy tarina, ne tarinat tekevät kuvista tärkeät ja tarkoitukselliset. Henkilökohtaisesti osaan sanoa, että kuvilla ei aina tarvitse olla ideologisesti mitään suurempaa voimaa, riittää, että kuva on sinun mielestäsi kaunis ja sellainen, jota haluat vielä kymmenenkin vuoden päästä ylpeänä kantaa. Silti, esimerkiksi Old School -tatuointeihin liittyy aina jokin tarkoitus, niitä kannattaa miettiä kuvaa etsiessä. Kannattaa  miettiä kuvaa valitseassasi, onko kuvan ideologia sellainen kuin sinä haluat. Kuvaa etsiessäsi ja pohtiessa muista myös se, että ihmiset luovat sinusta käsityksen tatuointien perusteella, vaikka aina se ei oikein olekaan. Voit miettiä ja verrata kaksi samanlaista ihmistä, jossa toisella on kaunis pieni enkeli ja toisella esimerkiksi sukupuolielin tatuoituna yläselkään... Toinen tärkeä asia suunnitellessasi kuvaasi on muistaa, että esimerkiksi valmismallit, joita löytyy tuhansittain internetistä, ovat tarkoitettu suuntaa antaviksi ja idealähteiksi. Muokkaa aina kuvasi omanlaiseksi, yksilölliseksi tai kerro artistillesi mitä toivot kuvan viestittävän.

Paikka, johon tatuointisi tulee, kannattaa miettiä huolella. Maalaisjärkikin sanoo ettei kuvaa voi jälkikäteen siirtää. Ensimmäisen tatuoinnin kohdalla kannaattaa miettiä olisiko viisasta laittaa kuva paikkaan, josta sen saa helposti peitettyä. Jos haluat kuvan esimerkiksi kaulaan, kannattaa pohtia onko tatuoinnit varmasti sinun juttusi, miten se vaikuttaa työelämään ja niin pois päin. Siksi suosittelen kuvan ottamista ensiksi hieman "syrjäisempään" paikkaan (esim. nilkka, käsivarsi kyynärpäästä ylöspäin jne.) ja katsoa miltä tatuointi sinusta tuntuu sinun ihollasi. Tämän jälkeen voit totetuttaa villit ideasi kuitenkin järkeä käyttäen ja rauhassa miettien. Kuvan koko ja muoto myös vaikuttavat siihen mihin kuva kannattaa laittaa. Muistathan että voit aina kysyä artistiltasi neuvoa ja ohjeistusta, sekä älä pety jos tatuoitsijasi ei tatuoikaan kuvaa paikkaan, johon sen olisit halunnut (..näistä kannattaa aina keskustella artistisi kanssa. Hän ei tee kuvaa paikkaan, johon et sitä halua!). He miettivät loppujen lopuksi aina asiakkaan parasta. Esim. kasvoihin,varsinkaan suomessa, harvon saat artistia tatuoitsemaan.

Artistia etsiessäsi sinulla saattaa olla jo hyvä käsitys kuvasta, tyylistä ja paikasta, johon sen otat. Artistia ja studiota miettiessäsi kannattaa vertailla eri paikkoja. Välttämättä viereisen kerrostalon taiteilija ei ole paras vaihtoehto, ellet satu häntä tuntemaan ja tietämään osaamista tatuoitsijana. Internet on nykyään hyvä tiedonlähde ja usein löydät gallerioita, joista voit nähdä työnäytteitä. Tatuointia ei kannata lähteä hakemaan siitä lähimmästä paikasta ja varsinkaan halvimmasta. Samoin studiossa saattaa olla monta eri tekijää, joilloin kannattaa keskustella mitä kukin osaa parhaiten tatuoida. Osa saattaa olla hyviä muotokuvissa kun taas toiset värillisissä Old School -tyylisissä kuvissa. Studiossa osataa kyllä ohjata sinut juuri sinun kuvallesi sopivan artstin luo. Studioon mentäessä kannattaa katsoa sen yleissiisteys ja miltä studio näyttää. Ei ole myöskään tyhmää tai asiatonta kysyä suosituksia, mistä oppinsa on saanut ja kuinka kauan on tatuoinut. Samoin hygienia ja miten välineitä huolletaan on erittäin tärkeää. Vaikka et tiedäkään, miten laitteet ja välineet huolletaan voit sitä rohkeasti kysyä ja uskon, että huomaat kyllä eron paikassa jossa hygienia on erittäin tärkeää ja paikassa, jossa sitä ei niinkään osata arvostaa. Ole siis kriittinen ja tutustu eri lähteisiin, paikkoihin ja työnäytteisiin.

Liian kallis minulle tai että olen miettinyt tämän verran rahaa käytettäväsi. Väärin. Tatuointia ottaessa raha ei koskaan saa olla este kuvan ottamiselle tai, että jätät kuvasta jotakin pois vain siksi, ettei sinulla ole rahaa. Tatuointiaikaa varatessa ja hintaa tiedustellessa mielessäsi pitää olla vain lause: Niin paljon kuin tarvitsee! Studioiden välillä on hintaeroja, mutta raha ei saa olla este kuvan ulkonäölle tai hankintapäätökselle.

Hyvä kuva, tehdään se. Kun olet päättänyt ottaa kuvan, olet löytänyt mieluisan paikan sekä löytänyt hyvän idean, varaat ajan ja jäät odottamaan artistin luonnosta kuvasta. Kun luonnos on valmis pääset sitä katsomaan ja jos kuva on sellainen ettei siihen mielestäsi muutoksia tarvita alkaa itse tatuoiminen. Muista aina, että kuvaan voidaan luonnosvaiheessa tehdä vielä muutoksia. Vaadi aina täydellisyyttä äläkä anna missään kohtaan myönnytyksiä. Ei ole väärin pyytää muutoksia kuvaasi ja jokainen artisti ymmärtää kyllä sen. Kun kuva on tatuoitu, on siihen usein hankala tehdä enää suurempia muutoksia. Ole siis tiukka ja muista vaatia rahoillesi vastinetta!

Jälkihoito on lopputuloksen kannalta kaikista tärkein vaihe, jonka asiakas suorittaa itse. Jokaisella studiolla on omat hoito-ohjeet, joita kannattaa ja pitää noudattaa. Älä siis laiminlyö tatoinnin hoitoa. Muista, että paikoissa, joissa kuvaan kohdistuu normaalia enemmän rasitusta, hankausta tai altistuu normaalia enemmän aurinkovalolle tai muille tatuointia haittaaville asioille, hoito-ohjeita noudattaminen on vieläkin tärkeämpää! Kysy aina artistiltasi neuvoa jos olet edes pikkuisenkin epävarma. Kysyvä ei tieltä eksy.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti